@article {384, title = {Onset-selectie in getrunceerde kinderuitingen}, year = {2001}, publisher = {Nederlandse Vereniging voor Fonetische Wetenschappen}, address = {Amsterdam, The Netherlands}, abstract = {

Kenmerkend voor vroege kindertaalverwerving (rond 2 jaar) is het trunceren van polysyllabische woorden: woorden worden korter uitgesproken dan volwassenen zouden doen. Kinderen lijken met name een voorkeur te hebben voor de beklemtoonde en woordfinale lettergrepen, bijv. away -\> [we], olifant -\> [olfAnt], animal -\> [nimU] (Smith 1973, Fikkert 1994, Pater 1997). Dit proces blijkt een aantal uitermate intrigerende aspecten te hebben. Mijn onderzoek richt zich op verkortingen die (vanuit de optiek van het kind) discontinue selecties zijn uit de volwassen vorm. Er zijn data te vinden waarbij de onset-rijm combinaties van de behouden lettergrepen niet per se opeenvolgend zijn in de volwassen vorm, bijv. konijn -\> [kEIn], waar /k/ de voorkeur krijgt over /n/ in onset positie, ondanks het feit dat /k/ in de onbeklemtoonde lettergreep zit. Het doel van dit project is te onderzoeken welke factoren onset-selectie in truncaties be{\"\i}nvloeden.

Voorgaande studies duiden op de volgende factoren: (1) sonoriteitshi{\"e}rarchie: evenals in consonantcluster reductie, vertonen kinderen een voorkeur voor een zo min mogelijk sonore consonant in onset positie, d.w.z., stop \>\> fricatief \>\> nasaal \>\> liquidae \>\> verglijder; (2) plaats van articulatie: labiale en dorsale consonanten hebben de voorkeur boven coronale klanken in de onset; en (3) prominentie: in principe blijven alle segmenten van de beklemtoonde en meest-rechtse lettergrepen behouden, afhankelijk van sonoriteit en plaats van naburige onsets.

Op basis van deze observaties is een verzameling onzin woorden ontworpen waarin sonoriteit, plaats, en prominentie gecontroleerd worden. In een experiment zal aan kinderen vanaf [1;10] deze nonsens woorden worden aangeleerd, in de hoop dat zij vervolgens in hun output zoveel mogelijk truncaties produceren. (Bestaande twee- en driesyllabische woorden zullen als controlewoorden worden toegevoegd). In dit praatje wil ik de pilot resultaten voorleggen en bespreken.

}, author = {Brigit van der Pas} }