Subfonemische cues voor morfologische complexiteit in gesproken woordherkenning

TitleSubfonemische cues voor morfologische complexiteit in gesproken woordherkenning
Publication TypePresentation
Year of Publication2002
Conference NameDag van de Fonetiek 2002
AuthorsKemps, Rachel, Mirjam Ernestus, Robert Schreuder, and H. Baayen
PublisherNederlandse Vereniging voor Fonetische Wetenschappen
Conference LocationUtrecht, The Netherlands
Abstract

Recent onderzoek toont aan dat systematische verschillen in klinkerduur en intonatie door luisteraars gebruikt worden voor het oplossen van de ambiguïteit tussen monomorfematische woorden met dezelfde onset (bijv. ham - hamster) (Davis, Marslen-Wilson & Gaskell, 2002; Salverda, Dahan & McQueen (2002). Deze studie laat zien dat luisteraars dergelijke subsegmentele en suprasegmentele cues ook gebruiken voor het optimaliseren van de morfologische verwerking. De details van de akoestische realisatie van de stam geeft de luisteraar informatie over de morfologische context waarin de stam voorkomt, en verminderen de competitie tussen de inflectionele varianten in het lexicon. Het is dankzij de relatief constante duur van de onset dat luisteraars - ondanks de hoge mate van temporele variabiliteit in het spraaksignaal - in staat zijn gebruik te maken van de durationale cues.

  • Davis, M.H., Marslen-Wilson, W.D. & Gaskell, M.G. (2002). Leading up the lexical garden-path: Segmentation and ambiguity in spoken word recognition. Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, 28, 218-244.
  • Salverda, A.P., Dahan, D., & McQueen, J.M. (2002). "ham" in "hamster": the role of segmental lengthening in the resolution of lexical embedding in speech comprehension. Submitted.